Wat houdt het mac besturingssysteem in?

Grote en kleine mac's

Er zijn verschillende besturingssystemen op de markt voor bijvoorbeeld je desktop en laptop. Lange tijd was Microsoft met Windows de marktleider. Echter is er sinds enkele jaren een kentering te zien in het aantal verkopen en stijgt juist de verkoop van apparaten die over het Mac besturingssysteem beschikken. Dit zijn uitsluitend apparaten van het merk Apple, een zeer populair merk onder een grote groep mensen. Wat houdt mac eigenlijk in?

Het populaire merk maakt niet alleen goede sier met hun eigen iphone, maar heeft ook een heus besturingssysteem voor desktops en laptops. Dit besturingssysteem wordt ook wel mac os of OSX genoemd. De laatste versie van dit besturingssysteem  kan gedraaid worden op alle laptops en desktops van Apple. Deze apparaten staan niet alleen bekend om hun strakke uiterlijk, ook de bediening van het besturingssysteem is voor veel mensen een positief punt. Deze bediening werkt dan ook anders dan andere populaire besturingssystemen. Vaak moet je dan ook even wennen als je net van een ander besturingssysteem komt en nieuwe bent met het mac besturingssysteem. Het mac besturingssysteem is alleen te installeren op producten van Apple, je kunt niet je Microsoft apparaat voorzien van dit besturingssysteem.

Het besturingssysteem wordt standaard geleverd met een arsenaal aan verschillende programma’s. De fabrikant hoopt je zo gelijk goed te kunnen bedienen als consument. Je hoeft niet veel extra programma’s te installeren wanneer je het apparaat waar mac op staat op een normale manier wilt gebruiken. Zo beschik je bijvoorbeeld gelijk over een email programma, een browser, een agenda en verschillende software om video’s en andere content op het internet te bekijken. Dit zorgt voor een groot gebruikersgemak bij veel consumenten. Andere besturingssystemen hebben nog wel eens de neiging om te weinig software te leveren of juist te veel. Vaak zijn deze extra geïnstalleerde programma’s ook nog eens lastig te verwijderen wanneer je deze niet wilt gebruiken. Het mac besturingssysteem staat er dan ook om bekend dat je de juiste selectie aan basis software krijgt geleverd bij aanschaf. Uiteraard kun je later zelf nog nieuwe software toevoegen. Dit kan vanuit de eigen Apple winkel.

In de loop der jaren heeft de fabrikant verschillende versies van het besturingssysteem uitgegeven. Het grote voordeel van OSX is dat deze al snel wordt geüpdatet. Hierdoor beschik je continu over de laatste versie die weer enkele verbeteringen kent ten opzichte van de versie die daarvoor was uitgebracht. Hierdoor heb je niet alleen de nieuwste versie, maar ben je ook beter beveiligd tegen verschillende dreigingen. Ook dit is een groot voordeel ten opzichte van andere besturingssystemen, omdat je daar vaak zelf je systeem van een update moet voorzien. Niet iedere consument is zich hier van bewust.

Verschillende apparaten

Daarnaast heeft de fabrikant, Apple, verschillende apparaten in huis die beschikken over het mac besturingssysteem. Zo zijn er onder andere verschillende soorten laptops in het assortiment opgenomen, deze worden ook wel macbooks genoemd. Zo is er een pro versie voor gebruikers die de macbook zwaar willen belasten. Gebruik je het apparaat voornamelijk om de dagelijkse activiteiten mee te voltooien dan kun je kiezen voor de air versie. Deze is vaak iets goedkoper dan de pro versie en is kleiner en lichter. Hierdoor is het de ideale laptop om mee op reis te nemen. Ook heeft de fabrikant verschillende versies van de desktop. Zo is er een iMac, dit is een zogenoemde all-in one optie. Deze iMac beschikt alleen maar over een scherm, waar de computer onderdelen in zijn verwerkt. Een erg populair product omdat dit heel erg strak en stijlvol staat op je bureau. Daarnaast heeft de fabrikant ook een mac pro. Dit is een desktop voor de grootverbruiker die zware programma’s op de computer wilt draaien. Dit is dan ook de duurste optie die de fabrikant in het assortiment heeft en is daarnaast ook nog eens eenvoudig uit te breiden met extra reken kracht.

One thought on “Wat houdt het mac besturingssysteem in?

  1. Pingback: D-Dig Goede bescherming voor je Mac computer - D-Dig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *