Wat houdt het windows besturingssysteem in?

Eén van de meest verkochte en populairste besturingssystemen is Windows van fabrikant Microsoft. Veel consumenten beschikken over dit besturingssysteem omdat het net als OSX eenvoudig te begrijpen is. Dit spreekt een hele grote doelgroep aan. Daarnaast is het ook binnen veel bedrijven het standaard systeem wat gebruikt wordt. Hierdoor zijn veel mensen vertrouwd met het systeem, waardoor zij dit ook thuis willen gebruiken. Windows is tegenwoordig niet meer alleen voor laptops en desktops gebouwd, ook tablets en telefoons kunnen met het systeem overweg. Hierdoor heb je aan één account genoeg en integreer je op die manier al je bestanden en programma’s in hetzelfde systeem.

De eerste versie van dit besturingssysteem werd al in het jaar 1985 geïntroduceerd. Uiteraard staat de huidige versie ver van deze oude versie af. Echter is het idee achter het systeem nog wel steeds hetzelfde gebleven. Dit is ook één van de pluspunten van het systeem. Omdat veel gebruikers gebruik maken van het systeem, van jong tot oud, is het een verstandige keuze geweest om niet al te veel aan de structuur van het systeem te veranderen. Hierdoor kun je bij iedere update van het systeem moeiteloos verder gaan met het gebruik ervan, omdat het idee van de besturing weer op de vorige versie lijkt. Inmiddels is de fabrikant bij de tiende versie van het besturingssysteem aanbeland, die ook gewoonweg Windows 10 is genoemd.

Sinds enkele jaren heeft de fabrikant het besturingssysteem ontworpen voor verschillende apparaten. Van oudsher werd het besturingssysteem voornamelijk op laptops en desktops gebruikt. Echter is de focus van de consument steeds meer verschoven naar mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets. De fabrikant is hier op ingesprongen door het besturingssysteem ook aan te passen op deze apparaten. Voornamelijk de scherm grootte is hierbij van belang. Deze is uiteraard veel compacter op een telefoon dan op een laptop. Het systeem moest hier dan ook op aangepast worden. Tegenwoordig is het een zeer sterk punt van de fabrikant dat je ieder apparaat kan voorzien van dit besturingssysteem. Hierdoor werken alle apparaten op dezelfde manier en kun je ook heel eenvoudig bestanden en programma’s tussen je apparaten delen en versturen. Dit verbetert de productiviteit sterk, omdat je onderweg op je tablet aan hetzelfde document kan werken als thuis op de laptop.

In de loop der jaren heeft de fabrikant verschillende versies van het besturingssysteem uitgebracht. Al deze versies lopen tegenwoordig nog redelijk door elkaar. Zo is er een grote groep gebruikers die gebruik maakt van de laatste versie, Windows 10. Echter is er ook nog een behoorlijke groep die op de vorige versie blijft vertrouwen. Het is bij Windows niet vanzelfsprekend dat ieder apparaat automatisch van de nieuwste update wordt voorzien. Dit segmenteert het gebruik van de verschillende versies nogal. Andere besturingssystemen hebben dit anders geregeld en zorgen er bijvoorbeeld wel voor dat je altijd gebruik maakt van de laatste versie. Echter krijg je bij Windows dan weer veel vrijheid om bij de vertrouwde versie te blijven die je door en door kent. Zo heeft ieder systeem zijn eigen voordelen en voorkeuren.

Het besturingssysteem wordt ook veel binnen bedrijven gebruikt. De fabrikant heeft dan ook een speciale versie ontwikkeld voor de zakelijke gebruiker. Zo is het voornamelijk voor het beheren van de verschillende apparaten eenvoudiger geworden om instellingen gelijk te houden onder alle apparaten. De gebruiker zelf kan vaak niet heel veel aanpassen, echter voorkomt dit ook grote problemen wanneer je een uitgebreide infrastructuur hebt binnen het bedrijf. Op die manier kan niet iedere individuele gebruiker de instellingen aanpassen waardoor de continuïteit gewaarborgd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*